Skola a IT
timwood, 20.08.2009 22:32
Re Robo: V 1.rocniku ta nenaucia absolutne nic co sa programovania tyka. Je to proste len akysi zaklad na pokrocilejsie prakticky vyucovane vo vyssich stupnoch studia.
Vies ono je to tak:
Ten kto ma vysku, bude tvrdit, ze pre neho ma vyznam, pretoze to bolo pocas studia miestami dost tazke, ibaze on to zvladol, preto to pre neho ma vyznam. Bude ju vecsinou preferovat.
A ten kto ju nema, by ju rad mal, ale proste sa na to vykaslal, "nemal" na to, vzdal to. Tazko si to je priznat, a preto si vymysla rozne nalepky. Tak aby to nezranilo jeho pychu. Prirovnanie kysleho hrozna :)...
Treba si tiez uvedomit jednu vec, ze vysoka skola sa ubera zvecsa vedeckym smerom, preto je potrebne vediet podat znalosti aj na takejto urovni. Je to o zhromazdovani, utriedovani znalosti a matematika vnasa do veci poriadok, logiku, celistvost a pod.
Vyska nie je rydzo o praktickych veciach. Ide o teorie, nachadzat suvislosti, kombinovat, tvorit, premyslat, trepat blbosti, na neostro :)
Vyska je predsa aj o raste ako takom, ze proste z teba nieco bude, nieco dokazes, sebe, aj inym, ze niekam budes patrit, ze najdes svoje miesto na zemi, ze ti tvoje vedomosti uz nikto nezoberie. Proste o zazitkoch vseliakych, ked si napr. povies ooo vtedy ked som mal objektove programovanie, c boze ako som sa bal, nemal som naprogramovane load/save mod a vies co? nefungoval mu unit-test...oooh ake som mal stastie.
Bakalarsku pracu mam o umelych neuronovych sietach. Myslim si, ze umela inteligencia je jedna z veci, ktore sa clovek sam doma z kniziek nenauci. Vela o tom este neviem a z toho co viem, mi to tak pripada. Navyse temu ktoru som si zvolil, je tazka aj pre skoncenych Ing., proste maju s tym problemy, sam zadavatel mi s nou bude musiet pomoct.
Chcel som len nacrtnut, ze skutocne existuju urcite partie, ktore sa nie je mozne naucit sam na kolene.
Zober si napr. knihu Umenie programovania od Knutha. To je sama matematika, vyssia matika. Alebo napr. seria knih o UI. Na rozne taketo zlozitejsie veci potrebujes urcity matematicky aparat, pripadne fyziku, aby ti neusli dolezite aspekty a vobec tema ako taka.
Programovanie je len ina forma matematiky. Za objektovym programovanim sa v pozadi skryva tiez. Co ja viem rozne formalne jazyky, prekladace, to je vsetko tvrda algebra, logika.
(Najvecsiu cast v moz.kore zabera prave asociana pamet. Tu treba rozvijat, aby bolo co asociovat:)..Je najrozvinutejsia a podla vsetkeho sa podiela na inteligencii ako takej :D)