Úvod  |   Ponuky práce  |   Prieskum platov  |   Popisy profesií  |   Pre firmy

Úvodná stránka / Aktuálne spravodajstvo / Typický IT odborník má menšie komunikačné zručnosti ako obchodník.


Aktuálne

    Typický IT odborník má menšie komunikačné zručnosti ako obchodník.

    27.03.2007 - aktuálne

    O informatikoch, o ich zručnostiach, osobnostných predpokladoch dôležitých pre vykonávanie IT profesie a ďaľších témach, sme sa porozprávali s Managing Directorom spoločnosti Polar Design, s.r.o., Robertom Molnárom....

    Aký je názov vašej pracovnej pozície?

    R.M.: Moja pracovná pozícia sa nazýva Managing Director. Je to medzinárodne pomenované nakoľko to používame aj v USA.

     

    Aká bola vaša cesta k terajšej pracovnej pozícii a ako dlho v nej pôsobíte?

    R.M.: V tejto pozícií pôsobím oficiálne od roku 2002. Nakoľko som si v roku 1999 ako 20 ročný založil vlastnú firmu pod označením META hneď od začiatku som mal zodpovednosť za všetko čo sa vo firme udialo. V roku 2001 som sa akvizíciou spojil so zahraničným partnerom IMS LLC Polar Design a tým pádom transformoval META na medzinárodnú spoločnosť (IMS Slovensko s.r.o.), ktorá na Slovensku pôsobí pod značkou Polar Design. Moja pozícia dnes je rozdielna tým, že máme niekoľko stupňové riadenie a dnes mám na starosti väčší počet ľudí ako na začiatku.

     

    Aké je poslanie a aká je náplň vašej práce?

    R.M.: Mojou prvoradou úlohou je zabezpečiť fungovanie firmy tak, aby sme plnili strategický plán majiteľov. Tvorím prostredie vo firme aby sa dali rýchlejšie a kvalitnejšie plniť zadané úlohy, vymýšľam s marketingom produkty, ktoré prinesú novú pridanú hodnotu klientom a komunikujem so zahraničnými vnútrofiremnými partnermi.

     

    Čo je vzrušujúce na práci v spoločnosti pôsobiacej v oblasti informačných technológií?

    R.M.: Je to veľmi dynamické prostredie. Dnes robíte na špičkovej najmodernejšej veci, ktorá môže byť zajtra už zastaralá. Najviac vzrušenia viem zažiť, keď vyhráme tender na ktorom sme neboli najlacnejší a vedeli sme klienta zaujať natoľko, že si vybral práve naše moderné riešenie. Ísť neustále vpred a nevzdávať sa pri prekonávaní bariér to chce veľa sily a samozrejme vynikajúcich výsledkov práce môjho tímu.

     

    Predstavitelia akých profesií tvoria váš najbližší tím, ako Managing Directora vašej spoločnosti?
    R.M.: Nado mnou je Managing Director USA pobočky v Bostone. Podriadení sú Vedúci predaja, Finančný riaditeľ, Projekt Manažéri, Kontrola kvality (Quality Assurance), Marketing a PR manažér.

     

    Predstavte nám vašu spoločnosť, na aké služby sa vaša spoločnosť zameriava?

    R.M.: V súčasnosti značka Polar Design pôsobí v USA a v Európe. Bola založená v roku 1999. Pomáhame klientom zlepšovať prezentáciu a komunikáciu na internete a efektívne využívať široké možnosti tohto dynamického média.
    Naše služby:
    - imidžové web stránky s perfektným dizajnom

    - multimédia (prezentácie, video…)
    - webové portálové riešenia a elektronický obchod
    - marketing na internete (SEO, SEM)

     

    Pochváľte sa, v čom je spoločnosť Polar Design špičková?

    R.M.: Tvoríme web stránky pre klientov, ktorí si potrpia na imidž. Naše výsledky rozoznáte prehľadnou štruktúrou web stránky, veľmi pekným dizajnom, zrozumiteľnými textami, web stránka je ľahko vyhľadávateľná vo vyhľadávačoch. V prípade portálových riešení to je vyzreté riešenie, v ktorom sa návštevník vyzná a náš klient ocení našu schopnosť rýchlo rásť spolu s ním.

     

    Čo ponúkate pre IT odborníkov, prečo sa má IT odborník zaujímať o prácu práve vo vašej spoločnosti?

    R.M.: - Motivujúcu prácu na špičkových medzinárodných projektoch.

    - Férové a transparentné odmeňovanie

    - Priestor pre inteligenciu, talent a schopnosti

    - Zodpovednosť v rovnováhe so slobodou 

    - Veríme tomu, čo robíme a prekonávanie prekážok nás posúva dopredu. Preto je pre nás výzvou vytvárať pre klientov projekty, ktoré spĺňajú aj náročné svetové kritériá.

     

    Sme mladí talentovaní ľudia, ktorých zaujímavá práca a sebarealizácia motivujú k špičkovým výkonom. Ideálne podmienky pre náš odborný rast poskytuje práca pre zahraničných klientov ako sú Shell USA, BBC World Moscow, Glaxo Smtih Kline UK, Prada USA.

    Rovnako náročné a zaujímavé sú však aj projekty pre spoločnosti Orange Slovensko, a.s., či AMSLICO AIG Life.

     

    Viac čo ponúkame IT odborníkom sa môžete dozvedieť na www.polardesign.sk/praca.html

     

    Typická IT profesia, programátor, si vyžaduje logické a analytické myslenie. Na strane druhej, vývoj SW aplikácií si vyžaduje tímovú prácu, komunikáciu nielen vnútri IT tímu, ale aj s užívateľmi aplikácií, obchodným prípadne aj marketingovým tímom, teda ľuďmi, u ktorých sa dá predpokladať menej prísnej logiky a viac ľudskej nepredvídateľnosti. Zaznamenali ste v tejto oblasti určitý posun, priblíženie sa týchto dvoch skupín k sebe?

    R.M.:Je pravda, že zväčša typický IT odborník má menšie komunikačné zručnosti ako obchodník, projekt manažér, alebo marketingový pracovník. Preto sa snažíme aby u nás komunikáciu von mali na starosti ľudia s lepšou schopnosťou komunikovať. Vo vnútri firmy sú projekt manažéri, ktorí rozumejú jazyku IT odborníkov a vedia to podať vyššie vo forme, ktorá je zrozumiteľnejšia pre ľudí aj mimo IT. Priblíženie týchto dvoch skupín k sebe veľmi nepociťujem ak to mám porovnávať čo bolo pred 10 rokmi. Sú rôzni ľudia a sú IT odborníci, s ktorými sa dobre komunikuje a sú aj takí, s ktorými musíme stráviť viac času. Do našej spoločnosti sa snažíme vyberať IT odborníkov, ktorí aspoň vyhovujú našej internej komunikácii.

     

    Ktoré osobnostné predpoklady považujete u informatikov za dôležité?

    R.M.: Za dôležité považujem:
    - Zmysel pre tímovú prácu

    - Korektné jednanie a lojalitu
    - Schopnosť prijať zodpovednosť za vlastné výkony

    - Zmysel pre realitu a praktické riešenia

    - Kreativitu

    - Chuť vzdelávať sa a objavovať

    Často ľudom chýba:
    - korektné jednanie a lojalita. V podstate dokonalé stotožnenie sa s firmou, kde ľudia veria firme na 100% je dnes raritou. Často ľudia využívajú istotu firmy, jej zaujímavé projekty a popritom bez upovedomenia zamestnávateľa si pracujú na vlastných projektoch, ktoré sú totožné s predmetom činnosti firmy.

    - pochopenie, že celý tím tvorí produkciu firmy, od obchodníkov až po html kóderov. Veľa ľudí sa pozerá len na seba a zabúdajú, že ak môj kolega robí chyby tak je to náš spoločný problém a aj on môže pomôcť to napraviť.

     

    Ktoré schopnosti považujete u informatikov za dôležité?

    R.M.: - U programátoroch je veľmi dôležitá schopnosť preberať zodpovednosť za svoju prácu a odovzdať ju podľa špecifikácie bez chýb.

    - dať do práce celého seba a vedieť uvažovať nad tým, čo som vytvoril.

     

    Ktoré IT profesie/odbornosti sú dnes najviac žiadané na trhu?

    R.M.:Skúsení programátori, html kóderi, projekt manažéri, top manažéri.

    Dnes je veľmi ťažké zohnať aj nižšie pozície. Často musíme zamestnancov na junior pozíciách od začiatku učiť programovať atď. To by nebol až taký problém až nato, že sú to väčšinou mladí ľudia, ktorí po čase chcú skúsiť a vidieť niečo nové.

     

    Z pohľadu dnešných trendov, ktoré IT odbornosti, disciplíny resp. profesie pôjdu do popredia v najbližšej a vzdialenejšej budúcnosti?

    R.M.:Z pohľadu IT to budú:

    vynikajúci programátori, skúsení testeri, projekt manažéri, vynikajúci obchodníci/konzultanti v IT.

     

    Rada pre záujemcov ( a absolventov) o prácu v IT spoločnostiach?

    R.M.: často si záujemca do svojho životopisu prilepšujú svoje schopnosti v daných programovacích jazykov, aplikáciách. Bežne nám napíšu, že sú experti a to ich prax s daným programom je napr. len 1 rok.

     

    Váš tip. O koľko rokov sa budú kancelárske aplikácie s nami rozprávať?

    R.M.: Hlasom ovládané aplikácie, na vyššej úrovni by mohli byť bežnejšie rozšírené cca o 10 rokov. Dnes je už možné hlasovo ovládať aplikáciu, ale je to stále málo praktické.

    Ak by sa mal počítač so mnou úplne rozprávať to tipujem na cca 30 až 50 rokov. O 30 rokov by tu mohli byť prvé lietajúce automobily, s tými by sa už mohlo dať rozprávať.

     

    Vaša prognóza pre IT. Aké výzvy alebo úlohy sa budú riešiť o desať rokov?

    R.M.: 10 rokov nie je až taká dlhá doba ako sa na prvý pohľad zdá. Tipujem, že často spomínaný ePapier by sa už mohol začať viac rozširovať a video rozhovor bude úplné bežný v plnej kvalite v mobiloch alebo na ePapieri. Multimédiá sa začnú ešte viac rozširovať vďaka ePapiera, ktorý by už vtedy mohol byť akceptovaný a ľahšie dostupný. Tie spoločnosti, ktoré budú pripravené poskytovať eContent rýchlejšie a kvalitnejšie budú úspešné.





    Diskusia k článku

    27.03.2007, Typický IT odborník má menšie komunikačné zručnosti ako obchodník.Počet príspevkov: 0

    Vstup do diskusie >>

    Tento projekt vám bude nápomocný, ak ste hľadali: práca, profesia, brigády, voľné pracovné miesta, úrad práce, trh práce, ponuky práce, personálne agentúry.


    našapráca.sk |  našeplaty.sk |  jobagent.sk |  administratíva.sk |  asistentky.sk |  analytici.sk |  bankári.sk |  ekonómovia.sk |  elektrotechnici.sk |  finančníci.sk |  informatici.sk |  inžinieri.sk |  konštruktéri.sk |  kreatívci.sk |  logistici.sk |  obchodníci.sk |  remeselnícky.sk |  riaditelia.sk |  technici.sk |  účtovníci.sk

    Ochrana osobných údajov


    © 2010 JOBAGENT.SK, s.r.o. Všetky práva vyhradené.


    0,007s