Úvod  |   Ponuky práce  |   Prieskum platov  |   Popisy profesií  |   Pre firmy

Úvodná stránka / Aktuálne spravodajstvo / Informatici z pohľadu konzultanta personálnej spoločnosti


Aktuálne

    Informatici z pohľadu konzultanta personálnej spoločnosti

    01.03.2007 - aktuálne

    O informatikoch sme sa porozprávali so Senior Personnel Consultantom spoločnosti APPEL COUNSELLING, Rastislavom Klempom....

    Aká bola vaša cesta k terajšej pracovnej pozícii a ako dlho v nej pôsobíte?

    R.K. Počas štúdia sociológie v roku 1994 som ako každý študent potreboval peniaze a hľadal som si brigádu. Zareagoval som na ponuku agentúry APPEL InfoWork a po krátkom rozhovore vzhľadom k zameraniu môjho štúdia sme sa dohodli na spolupráci s jedným z majiteľov agentúry. Samozrejme najprv brigádnickou formou. Prešiel som v priebehu rokov rôznymi pozíciami vo firmách v rámci našej poradenskej skupiny APPEL GROUP a dnes mám na vizitke Senior Personnel Consultant firmy APPEL COUNSELLING. Venujem sa, ako kontaktu so zákazníkmi, tak realizácii všetkých našich služieb. Od vyhľadávania výberu pracovníkov, až po manažérske a personálne audity, či iné formy personálneho poradenstva. V oblasti personálneho poradenstva pôsobím už 13. rok.

     

    Aké je poslanie a aká je náplň vašej práce?

    R.K. Poslaním mojej práce je vyhľadávať a vyberať pre mojich zákazníkov pracovníkov, ktorí sú kvalifikovaní, osobnostne vhodní na obsadzované pozície a motivovaní robiť prácu, ktorá sa od nich bude vyžadovať. Tieto tri parametre striktne strážime a snažíme sa dosahovať čo najvyššiu úroveň u každého kandidáta ktorého niekomu doporučíme. To sa spätne vracia našim kandidátom v tom, že ich odporúčame na pozície, ktoré im prinesú dlhodobo dobré pracovné výsledky, uspokojenie a radosť z práce. Denno denne komunikujeme s ľuďmi nie len o ich schopnostiach a skúsenostiach (ktoré tiež preverujeme) ale aj o ich očakávaniach a plánoch, motivácii a podobne. Na základe týchto informácii vyberáme pre našich kandidátov vhodné pozície, ktoré obsadzujeme pre našich zákazníkov. Naším cieľom je teda spokojnosť na oboch stranách, čo je samozrejme to najťažšie a v tom spočíva umenie našej práce.

     

    Čo je vzrušujúce na práci v personálnej agentúre?

    R.K. Neistota, boj o každého zákazníka aj o každého kandidáta. Adrenalín nám zabezpečujú najmä kandidáti, lebo ak niečo niekdy niekde zlyhá, je to človek... Ktorý nepríde, zabudne, neospravedlní sa, vymýšľa si, nenastúpi do práce v dohodnutom termíne a podobne. Oveľa vzrušujúcejšie však je, ak firma dlhé mesiace alebo dokonca roky nemôže nájsť vhodného zamestnanca a nám sa to podarí vo veľmi krátkom čase a je z toho dlhoročná spolupráca.

     

    Aké profesie-kolegovia, tvoria vaše najbližsie okolie?

    R.K. So záujemcami o prácu v našej firme komunikujú v prvej fáze personálni asistenti (zaškolení pracovníci), ktorí overujú základné informácie o kandidátoch a ich očakávania. V druhom kole je to kontakt telefonický alebo osobný s recruitermi, ktorí majú 2 – 5 ročné skúsenosti vo výberoch (pohovoroch, testoch, znalostiach, a pod.). V niektorých prípadoch existuje v rámci našich výberov aj tretie kolo rozhovorov a to s konzultantmi, ktorí majú väčšinou viac ako 5 ročné skúsenosti, najlepšie poznajú profily pozícií aj firemnú kultúru našich zákazníkov a v neposlednom rade sú špecialisti vo svojich segmentoch ako znalostne, tak aj skúsenosťami. Niekedy preto môžu mať kandidáti pocit, že proces je veľmi zdĺhavý. Čo samozrejme chápem, je to však akási daň za kvalitu našich výberov.

     

    Predstavte nám vašu spoločnosť, na aké služby sa vaša spoločnosť zameriava?

    R.K. Naša personálno – poradenská spoločnosť sa zameriava na vyhľadávanie a výber manažérov a  špecialistov. Sú to ľudia väčšinou pre firmu kľúčoví, či už pre ich schopnosti riadenia alebo know how a skúsenosti v ich odbore. Viac ako polovicu pozícií obsadíme v oblasti IT. Špecializujeme sa teda najmä na IT oblasť.

     

    Pochváľte sa, v čom je APPEL COUNSELLING jedinečný, vaše úspechy?

    R.K. APPEL COUNSELLING je jedinečný vo viacerých pohľadoch. Obstál v konkurencii zahraničných agentúr a úspešne funguje už 10 rokov. Máme za sebou množstvo úspešných projektov. V čase budovania softvérového centra firmy Alcatel na Slovensku sme boli vyhlásení za najlepšieho dodávateľa podľa parametrov počet kandidátov/počet kandidátov, ktorí dostali ponuku/počet kandidátov, ktorí ponuku prijali a nastúpili a v neposlednom rade sme mali najnižšiu fluktuáciu vybraných a zamestnaných kandidátov. Bolo to v konkurencii 3 alebo dokonca 4 firiem. V roku 2005 sme boli vyhlásení za najlepšieho dodávateľa firmy IBM na Slovensku z pomedzi piatich personálnych agentúr. Parametre hodnotenia boli veľmi podobné. Sme najlepším dodávateľom pre slovenský Ericsson, Nemetschek a podobne. Aby som nespomínal len IT oblasť, našimi dlhoročnými spokojnými zákazníkmi sú firmy ako Bramac, J&T Finance Group, Adidas, Ringier a podobne.

     

    Čo ponúkate pre IT odborníkov, prečo sa má IT odborník zaujímať o prácu práve prostredníctvom vašej spoločnosti?

    R.K. Je to to, čo som spomínal už vyššie. Snažíme sa pri našej práci čo najlepšie pochopiť pracovnú pozíciu, a preniknúť do jej podstaty. Na základe toho vieme veľmi dobre odhadnúť profil vhodného kandidáta. A to po všetkých stránkach. Odbornej, osobnostnej aj motivačnej. Naši zákazníci to dobre vedia a preto majú naši kandidáti takmer 100% úspešnosť. To, že prejde kandidát naším výberom je pre našich zákazníkov naozaj bernou mincou. Majú u nás smolu špekulanti a tzv. „zlatokopovia „ ktorí cirkulujú po zaujímavých firmách vďaka certifikátom alebo znalosti anglického jazyka a kým zamestnávateľ zistí, že pracovať nevedia alebo nechcú, sú už v ďalšej firme na teplom miestečku. Hľadať si prácu v IT oblasti v spolupráci s našou je zaujímavé najmä pre vysoký kredit kandidátov, ktorí prejdú našimi výbermi a tiež renomované firmy, pre ktoré pracujeme.

     

    Ktoré osobnostné predpoklady považujete u informatikov za dôležité?

    R.K. Všetko závisí od typu pozície. Iné osobnostné dispozície sú dôležité u programátorov, iné u team leaderov, iné u správcov a iné u konzultantov. To je spoločné s akýmkoľvek iným sektorom (farmácia, potraviny, stavebníctvo a pod.). Termín typického IT-čkara je preto podľa mňa scestný. Čo chýba kandidátom vo všeobecnosti je pracovitosť, skromnosť a reálna sebareflexia. Stáva sa, že kandidáti požadujú plat na základe toho, že jeho bývalý kolega taký plat dostal tam a tam. Zabúdajú však na už zmienenú sebareflexiu. Teda, či majú toľko znalostí, skúseností a ostatných dispozícií aby mohli budúcemu zamestnávateľovi ponúknuť to čo ten bývalý kolega. Potom vznikajú rozčarovania na oboch stranách, keď zamestnávateľ,  akonáhle zistí nekompetentnosť nového pracovníka (ktorý sa ale dobre „predal“) snaží sa ho rýchlo zbaviť a rozväzuje s ním pomer z rôznych dôvodov (reštrukturalizácia, presunutie na inú, nezaujímavú prácu a podobne). Takýto človek potom opäť vstupuje do jednaní s potencionálnymi zamestnávateľmi avšak nekriticky chce ešte lepšie platové podmienky (ktoré už predtým boli prehnané) a tým sa roztáča platová špirála v oblasti IT a je otázne, kedy sa zastaví, keďže dopyt na trhu je veľký.

     

    Ktoré schopnosti považujete u informatikov za dôležité?

    R.K. Odpoveď je obdobná ako o otázku vyššie. Každá zo spomenutých pozícií si vyžaduje iné schopnosti a generálny profil schopností pre informatika podľa mňa neexistuje.

     

    Ktoré IT profesie/odbornosti sú dnes najviac žiadané na trhu?

    R.K. Veľmi žiadané sú pozície spojené s vývojom softvéru a s jeho implementáciou. Teda sú to pozície programátorov, analytikov, team leaderov, konzultantov a projektových manažérov. Vo všeobecnosti teda vo firmách dodávajúcich IT technológie. Odkiaľ je akoby plynulý prechod „na druhú stranu“. Keď po dlhšej spolupráci so zákazníkom sa implementátor stáva správcom nasadzovaného systému. Niečo podobné sa deje napr. Pri audítorských firmách, kde ľudia auditujúci účtovníctvo sa neskôr stávajú finančnými manažérmi v týchto firmách.

     

    Z pohľadu dnešných trendov, ktoré IT odbornosti, disciplíny resp. profesie pôjdu do popredia v najbližšej a vzdialenejšej budúcnosti?

    R.K. Myslím, že súčasný trend (popísaný v predošlej otázke) ešte niekoľko rokov potrvá. Prudký zlom by mohol nastať v prípade nasýtenia trhu novými ľuďmi buď zo škôl alebo zo zahraničia, alebo v prípade úplne nových technológií, ktoré by od základov zmenili IT odvetvie.

     

    Rada pre záujemcov ( a absolventov) o prácu v IT spoločnostiach?

    R.K. Pozrite sa do zrkadla, zhodnoťte svoje reálne schopnosti a možnosti a od toho odvíjajte svoje požiadavky. Spokojnosť bude na oboch stranách. O dobrého odborníka sa zamestnávateľ pobije s konkurenciou a rád ho dobre zaplatí, ak mu prináša to, čo od neho očakáva. Zbytočne nepreceňujte svoje schopnosti, ono to nakoniec aj tak vyjde na povrch. Tento jav je oveľa častejší ako podceňovanie sa.

     

    Váš tip. O koľko rokov sa budú kancelárske aplikácie s nami rozprávať?

    R.K. Myslím, že čiastočne to už funguje pri niektorých špecializovaných technológiách. Otázne je, či to budeme ako užívatelia chcieť. Napr. keď prišli mobilní operátori dali len ako doplnkovú službu SMSky, ktoré sa stali neuveriteľným hitom. U MMSiek boli očakávania obrovské a aký je výsledok? MMSky takmer nikto neposiela. A čo teraz z video telefonovaním? No, úprimne som veľa krát rád, že ma pri rozhovore nie je vidno. Takže uvidíme, čo prinesie budúcnosť a odhadovať sa radšej neodvážim. Nie som totiž Nostradamus. :o)

     

    Vaša prognóza pre IT. Aké výzvy alebo úlohy sa budú riešiť o desať rokov?

    R.K. :o) Nie som Nostradámus a predikovať tak dynamickú oblasť sa mi javí ako predpovedať vývin futbalového zápasu po 10 minútach hry. Čo bude ďalej nie je nikdy isté, aj keď sa nám to niekedy zdá byť jasné.

     





    Diskusia k článku

    01.03.2007, Informatici z pohľadu konzultanta personálnej spoločnostiPočet príspevkov: 0

    Vstup do diskusie >>

    Tento projekt vám bude nápomocný, ak ste hľadali: práca, profesia, brigády, voľné pracovné miesta, úrad práce, trh práce, ponuky práce, personálne agentúry.


    našapráca.sk |  našeplaty.sk |  jobagent.sk |  administratíva.sk |  asistentky.sk |  analytici.sk |  bankári.sk |  ekonómovia.sk |  elektrotechnici.sk |  finančníci.sk |  informatici.sk |  inžinieri.sk |  konštruktéri.sk |  kreatívci.sk |  logistici.sk |  obchodníci.sk |  remeselnícky.sk |  riaditelia.sk |  technici.sk |  účtovníci.sk

    Ochrana osobných údajov


    © 2010 JOBAGENT.SK, s.r.o. Všetky práva vyhradené.


    0,008s