Úvod  |   Ponuky práce  |   Prieskum platov  |   Popisy profesií  |   Pre firmy

Úvodná stránka / Aktuálne spravodajstvo / Ako dešifrovať pracovné ponuky


Aktuálne

    Ako dešifrovať pracovné ponuky

    14.03.2007 - aktuálne

    Pri hľadaní novej práce si prečítame mnoho pracovných ponúk. Niektoré sú na informácie skúpe, niektoré naopak veľmi rozsiahle. ...

    Stretneme sa s ponukami s precízne vypracovaným popisom pracovnej náplne a požiadaviek na kandidátov. Na druhej strane vyskytujú sa aj ponuky s trojriadkovým popisom. Všetky tieto formálne prejavy, ktorými sa firmy prezentujú a komunikujú na potencionálnych záujemcov, prezrádzajú o svojich autoroch dôležité informácie. Vedieť čítať medzi riadkami vás môže posúnuť dopredu, urýchliť vaše hľadanie, a ušetriť vám čas ignorovaním nerelevantných ponúk. Poďme si ukázať ako dešifrovať pracovné ponuky.

     

    Malá firma – samostatnosť a skúsenosti vo viacerých oblastiach
    V prípade, že je pracovná ponuka inzerovaná malou firmou, je veľká pravdepodobnosť zlučovania pozícií. Napríklad od IT administrátora sa bude zrejme očakávať nielen spravovanie IT zdrojov, ale aj schopnosť programovať, v prípade potreby vykonávanie činností typických pre analytika alebo konzultanta.
    Výhodou je, že môžete získať skúsenosti a vykonávať činnosti, ktoré by ste na tej istej pozícii vo veľkej spoločnosti nemali príležitosť získať. Záujemca o takúto ponuku si musí uvedomiť, že sa od neho bude očakávať samostatnosť a schopnosť si vedieť pomôcť sám.


    Veľká spoločnosť  – špecializácia
    V prípade, že čítate pracovnú ponuku od veľkej spoločnosti majúcej vlastné IT oddelenie, môžete predpokladať, že sa od vás bude predovšetkým očakávať práca sústredená na špecifikovanú špecializovanú činnosť. V prípade potreby môžete očakávať odbornú pomoc od kolegov IT odborníkov. Práca za takýchto podmienok dáva predpoklady na rozvoj špecializovaných skúseností do hĺbky.

     

    Nadnárodná spoločnosť  – vlastná firemná kultúra
    Požiadavky na jazykové znalosti berte vážne. Takéto spoločnosti majú vytvorenú vlastnú jedinečnú firemnú kultúru, ktorú je cítiť. Neľakajte sa interného žargónu, ktorý sa niekedy môže objaviť v popisoch pracovných ponúk v podobe netypických názvov oddelení, názvov funkcií resp. pracovných pozícií. Ak si nie ste istý obsahom takýchto názvov, nechajte si ich význam vysvetliť na pohovore.


    Veľmi krátky popis pracovnej ponuky  - lotéria
    Trojriadkový popis pracovnej ponuky je ako lotéria. Autor ponuky zrejme nemá presnú predstavu o náplni pozície. Prídete do komunikácie s osobou, ktorá nemusí byť  odborníkom v IT.   Alebo môže ísť o prípad, keď pozíciu inzerent nepovažjeje za veľmi dôležitú, resp. nevenuje jej náležitú pozornosť

     

    Nejasný popis ponuky – to chce trpezlivosť
    Autor textu ponuky nie je priamo z oblasti IT. Nemusí to však znamenať, že ponuka je nezaujímavá. Problém je v tom, že osoba zodpovedná za vypracovanie a zverejnenie ponuky nie je náležite zasvetená do IT.
    Ak nie je popis dostatočne konkrétny, ak nie sú uvedené požiadavky na kvalifikáciu, vzdelanie, skúsenosti, záujemca nevie, či je dostatočne kvalifikovaný. Môže ísť o pracovnú ponuku pre absolventa školy, ale aj pre odborníka s dlhoročnou praxou. Takáto ponuka môže znamenať neefektívne vynaložený čas pre obidve strany, pre zamestnávateľa i pre záujemcu o ponuku, nakoľko zamestnávateľ dostáva aj ponuky nekvalifikovaných záujemcov a záujemca venuje čas ponukám, ktoré nie sú určené pre neho.

     

    Chabý popis ponuky – menšie nároky na záujemcu
    Inzerent nemá jasno v tom koho chce, je to prejavom menej profesionálneho prístupu.

    Inzerent má  na žiadateľa menšie požiadavky.

     

    Precízny popis ponuky – profesionalita a výkon
    Svedčí o profesionálnom zázemí spoločnosti. Má jasnú a presnú predstavu o kandidátovi na voľnú pozíciu. Profesionalita a výkon je to, čo sa od vás bude očakávať. Neočakáva more žiadateľov, ale chce špecialistov. Takáto ponuka je atraktívna pre kvalifikovaných záujemcov, odrádza ‚spamerov’.

     

    Zviditeľnená ponuka - atraktívne ponuky
    Ponuky zviditeľňované rôznymi reklamnými upútavkami, či už reklamou na internetových alebo tlačových médiách, sú s veľkou pravdepodobnosťou tými lukratívnejšími. Od spoločností, ktoré investujú do svojich ľudí nielen formou zaujímavého platu, ale po celú dobu už od náboru až po ukončenie pracovného pomeru.

     

    Zverejnený plat - otvorená komunikácia
    Vo väčšine ponúk sa neuvádza výška platu. Názory na zverejňovanie platov sú obojaké, pre i proti. Zverejnená výška platu indikuje o akú osobnosť má inzerent záujem. Zverejnenie platu má slúžiť ako filter proti záujemcom, ktorí majú nadhodnotené očakávania a taktiež proti uchádzačom s neadekvátnou kvalifikáciou.

     

    Rôzne názvy ponúk - nedajte sa zmiasť
    Či už je pozícia nazvaná  Správca SW aplikácií alebo Správca aplikácií, Aplikačný špecialista, Špecialista správy aplikácií, Špecialista SW podpory, Application specialist, ide stále o vykonávanie tej istej alebo veľmi podobnej činnosti. 
    Niektoré pozície sa však  vďaka rýchlemu vývoju IT a telekomunikácií stali relatívne všeobecné, preto doplňujúca informácia je dôležitá a môže výrazne pozmeniť vyžadované odborné znalosti uvedené v ponuke. Napríklad z pozície Administrátor IT môžu vzniknúť
    Administrátor IT - Aplikácie
    Administrátor IT – Hardware
    Administrátor IT -  Sieť.


    Čudné formulácie – štátna inštitúcia
    Výnimočne sa môže stať, že sa stretnete s textom akoby z iného sveta.  Neľakajte sa. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou ide o autora bohato ovplyvneného pracovným pobytom v štátnej inštitúcii. Podobne ako nadnárodné spoločnosti, aj štátne inštitúcie majú svoju atmosféru, kultúru a aj svoje formulácie.


    Bez telefonického kontaktu - zaneprázdnení
    Zrejme tých ponúk majú veľa a sú zaneprázdnení.

    Hard skills, soft skills - dôležité
    V plnohodnotnom popise pracovnej ponuky sú jasne popísané očakávania zamestnávateľa, čo sa týka vzdelania, osobnostných charakteristík, schopností a znalostí. Pozície majú svoje špecifiká. Napríklad telekomunikačný technik okrem toho že musí poznať telekomunikačné zariadenia, musí mať aj fyzické predpoklady pre pohyb vo výškach kvôli inštalácii antén na strechách výškových budov, manažér musí byť schopný dobre komunikovať a prezentovať, databázový programátor nemôže vykonávať svoju prácu bez znalosti databázového jazyka. Požiadavky na konkrétne znalosti ako sú napríklad  znalosť programovacieho jayzyka, znalosť SAP aplikácií alebo znalosť IT technológií, sú označované ako hard skills. Tie buď  uchádzač má alebo nie, väčšinou sú to nevyhnutné podmienky pre pozvanie na pohovor. Soft skills sú schopnosti a zručnosti ako napríklad komunikačné schopnosti, prezentačné schopnosti, manažovanie, projektové riadenie, starostlivosť o zákazníkov, tímová spolupráca, ktoré sú nezávislé od technickej odbornosti.

     

    Jazyky - berte ich vážne
    Ak je pracovná ponuka napísaná vo francúzštine a vy jazyk neovládate, bude ťažké pochopiť dôvod vašej žiadosti.


    ‘Hľadáme vysoko motivovaného pracanta‘  - nefér ponuka
    V preklade treba dešifrovať záujem o osobu ochotnú veľmi tvrdo pracovať za veľmi nízke ohodnotenie.

    Vykonať vs zabezpečiť - na slovách záleží
    V popisoch náplne práce rozlišujte význam slov. Vykonať znamená osobne urobiť, zabezpečiť znamená zrealizovať, či už osobne alebo poverením inej osoby. Slová typu ‘zabezpečiť‘ preto nesú  v sebe činnosti organizačného alebo riadiaceho charakteru.

     

    Exotické profesie - kapitán administrátor siete
    Pracovné ponuky, ktoré doma nenájdete. Ak máte svoj vysnívaný job alebo profesiu, a nenašli ste žiadnu ponuku v tejto oblasti, nezúfajte.  Ak chcete byť IT administrátorom na výletnej záoceánskej lodi, vyvíjať software pre riadenie medziplanetárnych letov alebo sa podieľať na vývoji procesorov, hľadajte v zahraničí.

     

    Pracovné pozície sa vyvíjajú - profesie majú tiež svoj život
    V začiatkoch rozvoja IT bola profesia ‘Informatik‘ dostatočne konkrétna a zrozumiteľná. Dnes je to už všeobecný pojem, pod ktorým si môžeme predstaviť akúkoľvek IT odbornosť v oblasti vývoja aplikácií alebo správy IT. Podobne profesia administrátora IT už pozná špecializované odbornosti ako administrátor počítačovej siete, operačných systémov, SW aplikácií, databázový administrátor.  Ak plánujete svoju kariéru v IT a telekomunikáciách dlhodobo, stojí za to porozmýšľať, akú perspektívu má uvažovaná ponuka a s ňou spojená pozícia v dlhodobom horizonte, aký má potenciál pre váš rozvoj a kam vás posunie ďalej.

     

    Ponuka bez zverejnenia mena inzerujúcej spoločnosti - nech vás to neodradí
    Spoločnosť, ktorá sa zatajuje a nezverejní svoje meno v inzeráte môže tak konať z dôvodu, že nechce, aby sa informácia o tom, že robí nábor stala verejnou. Záujemca o prácu v tom  nemusí vidieť negatívnu indikáciu, pokiaľ však nehrozí, že to je ponuka spoločnosti, v ktorej je práve zamestnaný.

     

    Autor: Jaroslav Eliáš





    Diskusia k článku

    14.03.2007, Ako dešifrovať pracovné ponukyPočet príspevkov: 0

    Vstup do diskusie >>

    Tento projekt vám bude nápomocný, ak ste hľadali: práca, profesia, brigády, voľné pracovné miesta, úrad práce, trh práce, ponuky práce, personálne agentúry.


    našapráca.sk |  našeplaty.sk |  jobagent.sk |  administratíva.sk |  asistentky.sk |  analytici.sk |  bankári.sk |  ekonómovia.sk |  elektrotechnici.sk |  finančníci.sk |  informatici.sk |  inžinieri.sk |  konštruktéri.sk |  kreatívci.sk |  logistici.sk |  obchodníci.sk |  remeselnícky.sk |  riaditelia.sk |  technici.sk |  účtovníci.sk

    Ochrana osobných údajov


    © 2010 JOBAGENT.SK, s.r.o. Všetky práva vyhradené.


    0,013s